Martin van Maanen - Accountmanager
We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de Omgevingswet! Op deze pagina vind je antwoord op veelgestelde vragen.
Martin van Maanen

Veelgestelde vragen Omgevingswet

De Omgevingswet treedt op 1 januari 2024 in werking. Hiermee vindt een van de grootste wetswijzigingen van de afgelopen decennia plaats, wat natuurlijk een hoop vragen oproept. Op de FAQ, oftewel veelgestelde vragen, geven onze collega's Eric Greving (senior adviseur Ruimtelijke Ordening) en Geurt Wassink (strategisch adviseur) het antwoord. 

Niet gevonden wat je zocht? Vul het formulier onderaan de pagina in en wij komen graag op jouw vraag terug! 

Wat is de Omgevingswet?

De Omgevingswet is één wet waarbij alle regels omtrent onze fysieke leefomgeving gebundeld worden. Regels omtrent bouwwerken, bedrijven; waar moeten ze aan voldoen en hoe lopen de vergunningprocedures. Dit alles in één wet.  

Waarom wordt de Omgevingswet ingevoerd?

De Omgevingswet wordt ingevoerd omdat alle regels over de fysieke leefomgeving nu verspreid zijn over heel veel wetten. Dit is erg onoverzichtelijk en met deze Omgevingswet gaan we dat bundelen en is het voor iedereen duidelijk waar hij/zij aan moet voldoen. 

Wie krijgt te maken met de Omgevingswet?

Iedereen die in Nederland woont, krijgt te maken met de Omgevingswet. Niet enkel bedrijven, maar ook bij burgers kan het voorkomen. 

Wanneer krijg ik te maken met de Omgevingswet?

Iedereen die 'iets' doet in de fysieke leefomgeving, krijgt te maken met de Omgevingswet. Bijvoorbeeld omdat je iets wil bouwen of een bedrijf wil beginnen. Dit heeft te maken met de fysieke leefomgeving en is dus te vinden in de Omgevingswet. 

Wat is het DSO?

Het digitaal stelsel Omgevingswet (DSO) is een samenvoeging van alle digitale systemen die te maken hebben met de Omgevingswet. Je kunt hier informatie vinden over regels, je kunt vinden waar je moet zijn voor bevoegd gezag en je kunt hier je aanvraag voor een omgevingsvergunning of melding indienen. In het DSO start het proces om te komen tot iets wat je wil bouwen of om iets te gaan gebruiken. 

Hoe kan InterConcept mij helpen om te gaan met de Omgevingswet?

InterConcept is al sinds haar oprichting in 1996 de kennispartner als het gaat over de fysieke leefomgeving. Alles wat betrekking heeft op de fysieke leefomgeving, wordt gebundeld in de Omgevingswet. Met alle ervaringen die wij de afgelopen tientallen jaren hebben opgedaan, kunnen we vanaf 1 januari 2024 ondersteuning bieden op het gebied van omgevingsvergunningen, -plannen, procedures, handhaving en bezwaar en beroep. InterConcept is en blijft de partner als het gaat over de fysieke leefomgeving en we gaan dan ook graag met u in gesprek! 

Niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag dan hier!

Hallo, wie ben je?
Wat zijn je contact gegevens?
Hoe mag ik contact met jou opnemen?
Wil je alvast iets aan ons kwijt?