IC solar-panel-array-1591358_1280

Goedkopere vergunning voor duurzame (ver)bouwers

Bron: Aannemersvak

Wie duurzame bouwplannen heeft, hoeft in Den Haag per 1 januari 2018 minder te betalen voor de aanvraag van een bouwvergunning. Dat laat de gemeente onlangs weten.

De regeling geldt voor alle vergunningplichtige bouwprojecten, van particuliere verbouwingen tot grote bouwprojecten van wooncorporaties en projectontwikkelaars. De besparing hangt af van de gekozen bouwoplossingen: hoe duurzamer, hoe meer korting. Met een dergelijke stimuleringsmaatregel – die 1 januari 2018 ingaat – behoort Den Haag landelijk tot de pioniers.

Bij indiening van de vergunning geeft de aanvrager aan welke duurzame oplossingen in het bouwplan zijn verwerkt. Dat kan gaan om zonnepanelen, dubbel- of trippleglas, isolatie of een zonneboiler. Aan de hand van die gegevens wordt de duurzaamheidsscore van de plannen berekend. Den Haag maakt hiervoor gebruik van het GPR-beoordelingssysteem. De gemeente bepaalt de hoogte van de teruggaaf van de vergunningskosten aan de hand van de 1 tot 10 GPR-score.

Voor de ‘groene leges’-regeling, zoals de stimuleringsmaatregel wordt genoemd, heeft de gemeente Den Haag in totaal 5 miljoen euro beschikbaar.