Oefenen met behulp van de Wkb Proeftuin

Laten we even teruggaan naar de tijd voor de coronapandemie. De Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) stonden op het punt van invoering. Voor de Wkb ontstond het idee om partijen die nog geen ervaring konden opdoen met een proefproject, een alternatief te bieden. Samen met de Vereniging Bouw- & Woningtoezicht, het Instituut Bouwkwaliteit en Envire Opleidingen werd het concept van proeftuinen bedacht. Door de pandemie was een fysieke proeftuin echter niet haalbaar, waardoor er werd gekozen voor een digitale proeftuin. 

In mei 2022 werd vanuit 'Studio ’t Harde' de eerste digitale proeftuin gelanceerd. Deze bestond uit drie sessies van elk twee uur, waarbij aan de hand van casussen het traject van initiatief tot gereedmelding werd gesimuleerd. Onder leiding van twee sessieleiders, één persoon van InterConcept ter begeleiding van het bevoegd gezag en de ander een ervaren kwaliteitsborger van PlanGarant, werden deze sessies uitgevoerd.  

De digitale sessies vanuit de studio, voorzien van alle technische middelen en ondersteund door regie, bleken al snel zeer succesvol. Door het uitstel van de wet hebben we uiteindelijk ruim een derde van zowel de gemeenten als de omgevingsdiensten kunnen trainen op de komst van de Wkb. 

Toen duidelijk werd dat de wet daadwerkelijk zou worden ingevoerd, hebben we een korte feedbacksessie gehouden bij de gemeenten die hadden deelgenomen aan de proeftuinen. De centrale vraag was: "Is er behoefte aan een aanvulling op de proeftuin?" 

Uit deze sessie bleek dat gemeenten ervaarden dat professionele aanvragers, zoals aannemers en architectenbureaus, weinig tot geen beeld hadden van de impact van de aankomende wet. Dit werd mede veroorzaakt doordat het aantal proefprojecten ver achterbleef bij de verwachtingen, waardoor er minder geoefend kon worden dan gehoopt. 

Gelijktijdig met de gedachte om een aanvulling op de proeftuin te ontwikkelen, kwam de vraag vanuit de Aannemers Federatie Nederland of we wilden meewerken aan een workshop voor de Noordelijke Vereniging Burgerlijke & Utiliteitsbouw (NVBU) om hun aangesloten bouwbedrijven te trainen met de Wkb. Dit moest een 'doe-sessie' worden in de vorm van een soort spel. 

In november 2023 zijn er bij de NVBU in Beilen twee succesvolle workshops gehouden. Naast de deelnemende bouwbedrijven waren er ook kwaliteitsborgers en afgevaardigden van de gemeenten Assen, Emmen en Midden-Drenthe aanwezig. Dit leidde tot een compleet beeld van hoe het werken onder de Wkb eruit zou kunnen zien, zonder de ervaring van een proefproject. Na de NVBU heeft ook MKB Bouw een vergelijkbare sessie in Veenendaal gehouden. 

De gemeente Emmen was zeer te spreken over deze alternatieve vorm van het uitvoeren van een proefproject en wilde soortgelijke sessies organiseren voor hun betrokken aannemers en architecten. Onder de naam ‘Wkb-Werktuinen’ hebben zij inmiddels al drie sessies gehouden.  

Het bleef niet alleen bij Emmen; meerdere gemeenten zoals Peel en Maas, Venlo en anderen volgden snel. Deze vorm van ervaring opdoen zonder een daadwerkelijk proefproject wordt volledig bekostigd via het Stimuleringsprogramma proefprojecten Wkb en kan in 2024 worden toegepast, met name op het onderdeel 'verbouw'. Op deze manier kan er al geoefend worden voordat dit onderdeel onder de Wkb valt. 

Meer weten? Lees hier meer over de Wkb Proeftuin. 

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op door te bellen het contactformulier in te vullen. 


Auteur: Eric Houtman

untitled